Straipsnių paieška
2024-10-21

Profesionali „galvų medžioklė“

Darbo rinkoje trokštant gerų darbuotojų „galvų medžioklė“ vėl tampa populiariu įrankiu/terminu. Kas tai yra „galvų medžioklė“? Tai konkretaus darbuotojo viliojimas į kitą įmonę (kai tas darbuotojas pats aktyviai neieško kitų darbo pasiūlymų). „Galvų medžioklės“ tipų yra keletą ir pati medžioklė gali vykti keliais būdais.

Pirmas būdas, kai įmonė nurodo kontaktus norimo potencialaus kandidato ir pasamdo atrankų kompaniją, kad ji sukontaktuotų su norimu kandidatu. Kodėl įmonės pačios neskambina norimiems kandidatams? Dažniausiai dėl etikos, nes įmonės dirbančios tuose pačiuose sektoriuose žino viena kitą ir nenori vilioti darbuotojų tiesiogiai viena iš kitos. Pragmatiniai išskaičiavimai nulemia, kad pigiau yra samdyti atrankų įmonę, kuri visą ugnį prisiima ant savęs.

Antras būdas, kai įmonė nurodo sektorių arba įmonių sąrašą ir atrankų kompanija medžioja tinkamus kandidatus. Nėra lengva rasti tinkamų kandidatų kontaktus, bet įmanoma. Tikriausiai viena sunkiausių ir svarbiausių „galvų medžioklės“ dalių yra kontakto užmezgimas, pirmas pokalbis. Nuo pirmo pokalbio kokybės dažniausiai priklauso, ar „medžiojamas“ kandidatas prisileidžia arčiau ar tai būna pirmas ir paskutinis pokalbis. Pokalbio sėkmės labai priklauso nuo to, kiek atrankų kompanija giliai komunikuoja su įmone, kuriai yra ieškomas darbuotojas. Atrankų kompanijos tikslas yra kuo tiksliau išsiaiškinti apie keliamus reikalavimus būsimam darbuotojui. Taip pat kodėl būtų naudinga kandidatui keisti darbą, tai yra ateiti į naują kompaniją. Kokie iššūkiai, koks darbo pobūdis, kokia motyvacinė sistema numatyta būsimam darbuotojui. Neišsiaiškinus šių dalykų į „medžioklę“ net neapsimoka eit.

Trečias būdas, kuris gali būti vadinamas „galvų medžioklė“/darbuotojo perpirkimas, kai į rinką įdedamas darbo skelbimas su maksimaliausiu atlyginimu (t.y. dvigubai ar net trigubai didesne už esančią rinkoje). Tokiu būdu atsiranda puikių kandidatų, kurie prieš tai negalvojo apie darbo keitimą.

Nuo kandidato suradimo iki darbo sutarties pasirašymo yra ilgas kelias. Jei procesas vyksta kokybiškai, tai laimi visi proceso dalyviai: ieškanti įmonė, kandidatas ir atrankos įmonė. Įmonė, iš kurios kandidatas išėjo dažniausiai jau būna kandidato „išaugta“. Atrankos kompanija turi atsakingai žiūrėti į „galvų medžioklės“ procesą ir bet kokia kaina nevilioti kandidato į naują kompaniją, nes tai veda į niekur (dažniausiai atranka neįvyksta). Sugaištamas brangus visų dalyvaujančių procese laikas. Konfidencialumas – pagrindinis reikalavimas tarp visų dalyvaujančių pusių.

Sėkmės medžioklėje!

Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...