Straipsnių paieška
2015-08-19

Po euro įvedimo sezoniniai darbuotojai uždirba daugiau

Karjeros portalų grupės cvzona.lt direktoriaus Žilvino Padegimo teigimu, šiemet sezoninį darbą dirbantys darbuotojai gali džiaugtis didesnėmis algomis negu pernai. Anot jo, tam turėjo įtakos naujos valiutos – euro – atsiradimas Lietuvoje.

„Šiemet sezoninio darbo rinkoje jaučiasi pakilimas. Padaugėjo darbo pasiūlymų, o taip pat pakilo atlyginimai. Nors darbdaviai, kalbėdami su darbuotojais apie atlyginimą, vis dar mini litus, tačiau, net ir konvertavus eurais, atlyginimai, palyginus su praėjusių metų vasara, šiemet pakilo 10-20 procentų“, – sako cvzona.lt direktorius.

Pavyzdžiui, virėjos padėjėja praėjusiais metais „į rankas“ gaudavo 1200 litų (347 eurai), šiemet jos atlyginimas jau yra 1500 litų (434 eurai). Dažniausiai portaluose vis dar siūlomas atlygis „į rankas“ litais, mat taip psichologiškai gražiau atrodo.

Darbo rinka visus „susiurbia“

Anot Ž. Padegimo, ne tik sezoninio darbo, bet ir visa darbo rinka yra atsigaunanti. Jaučiasi darbuotojų trūkumas. Ne visos pastovaus darbo vietos yra užpildytos. Tad vasaros metu, kai suplūsta sezoninio darbo ieškantys potencialūs darbuotojai, jais yra užpildomos ir laisvos pastovaus darbo vietos.
„Vasarą rinka visus „susiurbia“. Net ir palyginti šalta šių metų vasara įtakos darbo rinkai neturėjo. Darbuotojų vis dar trūksta, ypač – gamybos sektoriuje, transporto, logistikos, skambučių aptarnavimo centrų, mažmeninės prekybos ar ne itin komfortiškomis sąlygomis pasižyminčiose darbo vietote, pavyzdžiui, sandėliavime“, – sako Cvzona.lt direktorius.

Didieji miestai nenusileidžia

Lietuvos pajūris – Palanga, Klaipėda, Nida yra tradiciškai sezono metu daugiausiai laikinų darbo vietų sukuriantys miestai. Tačiau didieji mūsų šalies miestai sezoninio darbo pasiūlymais taip pat nenusileidžia. Vilniuje ir Kaune vasarą, be tradicinių aptarnavimo sferos darbų, siūloma tvarkyti aplinką, nešioti skrajutes, dirbti statybvietėse.

„Statybose vasarą panorę užsidirbti vyresniųjų klasių moksleiviai, benešiodami kibirus, kasdien užsidirba po 25 eurus, o per mėnesį jiems gaunasi 550 eurų alga. Tokie pinigai yra dideli ne tik patirties darbo rinkoje neturinčiam jaunuoliui“, – teigia Ž. Padegimas.

Sunkiausia penkiolikmečiams

Anot cvzona.lt direktoriaus, studentai mieliau renkasi sezoninį darbą užsienyje, nes ten didesnės algos. Jų neužimtas vietas užpildo vyresnių klasių moksleiviai ir sezoninio darbo ieškantys suaugusieji. Nepilnamečiai trokšta darbo aptarnavimo sferoje, pavyzdžiui, pardavinėti ledus, suvenyrus, o pilnamečiai tokio darbo jau nebenori. Pastarieji yra išrankesni ir darbą renkasi pagal atlyginimo dydį. Darbo vieta tradiciškai pasirenkama pagal gyvenamą vietą, atlyginimo dydį, darbo sąlygas.

„Sezoninį darbą šiemet gavo beveik visi suaugusieji, realiai vertinantys savo galimybes. Sunkiau rasti darbą sekėsi moksleiviams, nes juos darbdaviai renkasi skrupulingiau, sunkiausia –  penkiolikmečiams. Dėl Lietuvos įstatymuose nustatytų gausybės apribojimų, jų darbdaviai nenori darbinti netgi skinti braškių ar pomidorų. Tad jie dažniausiai įsidarbina pas tėvus ar tėvų draugus“, – pastebi Ž. Padegimas.

Apie Cvzona.lt

Ketverius metus veikiančią karjeros portalų grupę cvzona.lt sudaro trys didžiųjų šalies miestų darbo paieškos portalai cvvilnius.lt, cvkaunas.lt ir cvklaipeda.lt. Įmonės ir gyventojai juose gali nemokamai skelbti laisvas darbo vietas ar registruoti CV norimai darbo pozicijai. Šiuo metu cvzona.lt siūlo 653 darbo vietas Klaipėdoje, 1400 darbo vietų Vilniuje, Kaune – 810.

Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...